niedziela, 29 stycznia 2012

EUROPE CULINARY HERITAGE



Członkami Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, działającej od 1995 r. są regiony różnych krajów (na ogół z Europy północnej). Sieć powstała w Szwecji. Obecnie do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego należy 19 regionów z różnych krajów Europy, w których z kolei działają regionalne sieci zrzeszające: 

  • producentów i przetwórców produktów rolno-spożywczych,
  • gospodarstwa agroturystyczne,
  • restauracje i hotele.

Mają one prawo do używania loga Sieci (z nazwą danego regionu), który podkreśla związek podmiotów z tym właśnie regionem. Producenci muszą spełniać określone w regulaminie Sieci kryteria dla producentów i potraw uznanych za żywność lokalnego pochodzenia. 
Perwszym polskim członkiem Sieci zostało województwo warmińsko-mazurskie.  Członkami Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego są także regiony: opolski, pomorski, zachodniopomorski, wielkopolski, mazowiecki, a świętokrzyskie jest regionem kandydującym.


http://www.culinary-heritage.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz