poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Gourmand World Cookbook Awards


Coroczne wydarzenie promujące wysokiej jakości literaturę związaną z gastronomią i winem. 

Zapewne każdy doświadczył niemiłego rozczarowania chcąc znaleźć odpowiednią książkę... otóż oklepanych przepisów jest nieprzeciętna ilość, problem robi się gdy chcemy przeczytać coś  specjalistycznego! Osobiście doświadczyłem problemu związanego ze znalezieniem literatury, (nie mam tu na myśli kolejnej książki Jamiego Olivera- z całym szacunkiem dla autora). Chodzi mi o nieco odmienne spojrzenie na gastronomię, nieco głębsze odkrywanie jej tajników począwszy od  literatury beletrystycznej, poradników związanych z prowadzeniem restauracji po biografię wielkich gwiazd kuchni...

Czyżby pomysł realizowany od paru lat miał nam w tym pomóc? Konkurs realizowany od wielu lat został zapoczątkowany przez Edouarda Cointreau w 1995r.


pierwszy zwycięzca konkursu w 1995r.



Zapraszam na stronę na której znajdziemy godne uwagi książki z danych działów!


Na podanej niżej stronie znajduje się garść informacji o odbywających się(obecnie już na stałe) targach w Paryżu:





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz