Muffinowe Szaleństwo
Aktualnie w prawie każdym czasopiśmie znajdujemy przepisy na
muffiny. Nic dziwnego, bo nie dość, że są dziecinnie proste w wykonaniu,
wyglądają apetycznie to na dodatek smakują obłędnie. Jest wiele kombinacji smakowych, bo muffiny mogą
być zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Przygotowanie to żadna
filozofia, należy połączyć najpierw suche składniki, potem mokre i na koniec
wymieszać wszystko razem. Wyłożyć masę do muffinowej metalowej lub silikonowej
formy (wyłożonej papilotkami lub nie) i piec ok. 25 min. w temperaturze ok.
180⁰C.
Słowo muffin pochodzi od starofrancuskiego słowa „moufflet”,
oznaczającego „miękką stronę chleba”.
Istnieje też podział muffinów na angielskie i amerykańskie.
Muffiny angielskie popularność zyskały na początku XIX
wieku, co prawda były bardziej podobne do dzisiejszych pancakes, niż do
puszystych bułeczek. Angielskie muffiny to drożdżowe, okrągłe placuszki,
smażone lub pieczone w metalowej formie
o średnicy ok. 8cm. Na Wyspach
najczęściej dodawane są przy słynnej herbacie five o’clock. W XIX w. po
angielskich ulicach pojawiali się nawet panowie tzw. muffin man, którzy w porze
podwieczorku sprzedawali świeże wypieki do herbaty.
Muffiny amerykańskie do Ameryki zawędrowały za sprawą
angielskich emigrantów. Od english muffins różnią się tym, że drożdże
zastąpiono proszkiem do pieczenia i wypiekano je foremkach, które nadają im
dzisiejszy kształt mięciutkich babeczek.
Ciekawostką jest to, że muffiny stały się „urzędowym daniem” w trzech
stanach w USA:
- jabłkowe w Nowym Jorku
- jagodowe w stanie Minessota
Cupcake a muffin
Można powiedzieć, że przeżywamy teraz prawdziwy boom na cupcakes. Podobno moda na te modne babeczki ma swoją genezę w scenie filmowej „W seksie w Wielkim Mieście”, kiedy główna bohaterka, Carrie, zajada z wielkim apetytem owe ciacho z kremem.
Bo właśnie cupcake różni się tym od muffina, że jest bogato
dekorowany wszystkim czym się da: kremem, lukrem, polewami, do tego owoce, posypki, cukrowe
ozdoby. Mamy szerokie pole do popisu, a ograniczać nas może jedynie nasza
wyobraźnia. Bazą dla cupcakes jest ciasto biszkoptowe i wymaga więcej pracy
przy długim ubijaniu jajek. Zaleca się też szukać przepisów, w których jako
tłuszczu używa się oleju i jest mało jaj, daje to nam wówczas cupcake
mięciutki i długo wilgotny.
Cupcake'owe linki:
Krakowski Cupcake Corner Bakery http://cupcakecorner.pl/pl/index.shtml
Stowarzyszenie Cupcakes http://www.cupcakes.org/
Cupcake's blog http://www.cupcakestakethecake.blogspot.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz